Nora Tuvell: Jag vill att skolan ska veta att problemen finns här

Uppdaterad
Publicerad

Nora Tuvell tröttnade på de sexuella trakasserier som pågick på hennes skola och valde att skriva en artikel. Nu har hennes text fått politiskt genomslag.

Kränkande kommentarer och killar som beskriva hur de ska ”knulla tjejer och sedan sticka” är bara två exempel på sexuella trakasserier som Nora Tuvell, gymnasieelev i Borlänge, kan vittna om.

Okunskap bland lärare

Nora Tuvell berättar att hon fått mycket positiv respons från både lärare och elever men säger samtidigt att det finns en okunskap hos vissa lärare hon mött under sin skolgång.

– Det var en incident som hände för ett tag sedan där en kille kallande mig för ”hora” i skolan, vilket jag berättade för en lärare. Den här läraren kom fram till mig efter att jag skrev min artikel och sa att han ”då inte tyckte att det var så allvarligt” men att han nu förstår vad som pågår på skolan och vad det här innebär, säger Nora Tuvell.

”För jobbigt att prata om”

Nora Tuvell menar att en del av problemet ligger i att man inte vågar prata om trakasserier.

– Flera lärare har kommit fram till mig och sagt att jag har varit jättemodig och att det är viktigt att jag tar upp det här. Samtidigt tror jag inte att alla lärare tar oss elever på allvar när vi tar upp sådana här saker. Jag tror att man tycker att det är jobbigt att prata om.

LÄS MER: ”En för allvarlig fråga för att vänta på politiken”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.