En borlängebo som är ansvarig utgivare för den nazistiska sajten Nordfront är nu dömd för hets mot folkgrupp – och för samma text som fällde tidigare utgivare. Personen på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Fredrik Sandberg/TT, SVT

Nordfronts utgivare åtalas efter Hitler-hyllning på nazistsajt

Uppdaterad
Publicerad

En borlängebo åtalas nu i Örebro tingsrätt misstänkt för hets mot folkgrupp. Detta eftersom han är ansvarig utgivare för den nazistiska sajten Nordfront och där en hyllningstext till Hitler varit publicerad men som aldrig togs bort under borlängebons utgivarskap. Nu kan han bli den andre som döms för samma text.

Texten tolkas som hets mot folkgrupp och var publicerad på sajten redan år 2009, men låg fortfarande kvar under den tiden som borlängebon var ansvarig utgivare, vilket gör att denne också är juridiskt ansvarig för det som också publiceras på hemsidan.

Det är på uppdrag av Justitiekanslern som fallet drivs, då man anser att hyllningen visar direkt missaktning mot judar Förhandlingarna kommer äga rum i Örebro tingsrätt. Borlängebon förnekar brott.

Jury avgör målet

Eftersom målet är ett så kallat tryckfrihetsbrott, så kommer ärendet inte att behandlas av en domare och nämndemän som vid ett vanligt brottmål, utan det kommer läggas fram till en jury som avgör ärendet.

Tidigare utgivare dömd för samma text

Det här är dock inte första gången som hyllningstexten till Hitler är uppe i rätten.

Även den tidigare ansvarige utgivare för sajten har fällts för brottet med samma text och dömdes förra året till en månads fängelse. Även denne förnekade brott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.