Foto: NRK

Norge ska radiomärka vargar

Publicerad

Alfa-hannen i Slättås-reviret utanför Trysil i Norge, har varit med om det förr. Nu har han blivit radiomärkt för andra gången i sitt liv.

Hittills har två av de sju vargarna som ingår i flocken har blivit märkta med radiohalsband. Den andra var också en hanne, men yngre.

– Den andra vargen var en valp, konstaterar Lars Bendik Austmo från Statens Naturoppsyn SNO.

Miljöministern har bett SNO att radiomärka 17 vargar i reviren i Slättås och Osdal för att få bättre koll på hur nära de kommer bebyggelsen.

– Med de här sändarna blir det mycket enklare för oss att övervaka hur nära vargarna kommer människor, säger Lars Bendik Austmo. Sändarna kan programmeras så att de ger en position varje minut och då kan vi följa vargarna hela tiden.

– Hur snart får ni tillräcklig information om hur vargarna i Slättås-reviret rör sig?

– Datainsamlingen startar omedelbart och positionsangivelserna kommer också så snart det finns tillräckliga grunder för det, säger Austmo.

De bedövade vargarna får inte bara en radiosändare monterad, utan de blir också mätta, vägda och man tar olika prover på dem. Efter märkningen körs vargarna ut i skogen med skoter och lämnas för att få vakna upp ifred.

Om positionsangivelserna från sändarna visar att vargarna blir för närgångna så kan de komma att skjutas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.