Norsk dubbelseger i Vasaloppet

Uppdaterad
Publicerad

Jörgen Brink trea.

Det blev dubbelt norskt först över mållinjen i Vasaloppet. Segraren John Kristian Dahl, förklarar varför inte svenskarna hänger med:

-Vi har på flera plan kommit mycket längre med vår långloppssatsning jämfört med svenskarna. Det ger resultat.

Vasaloppet 2014

En titt på den sammanlagda ställningen i långsloppscupen Ski Classics, där sju norrmän är bland de tio bästa, förklarar till stor del varför årets Vasalopp blev en norsk historia.

Det var Espen Harald Bjerke som satte färg på loppet när han ryckte strax efter Risberg och behöll ledningen till det återstod cirka tolv kilometer.Då var det norrmannen Audun Laugaland som kom loss och såg ut som segrare ända fram till upploppet. Där spurtade John Kristian Dahl förbi och vann före kompisen Johan Kjölstad.

-Jag trodde inte på segern förrän 50 meter från mål. Det här loppet svängde ju så otroligt mycket, säger John Kristian Dahl.

Inspirerades av bröder

Segraren tackar bröderna Anders och Jörgen Aukland för dagens norska långloppsdominans:

-De svenska långloppsåkarna dominerade länge exempelvis Vasaloppet. Men när bröderna Aukland fick sitt genombrott och vann Vasaloppet så betydde det oerhört mycket för många andra norska åkare. Det tack vare dem som jag inspirerades att satsa på långlopp och jag vet att många andra skidåkare i Norge har upplevt samma sak, säger John Kristian Dahl.

När norsk skidsport började satsa på långlopp så gjordes det också rejält. Ett exempel är att de flesta skidteamen, som ger fler aktiva möjlighet att satsa professionellt, ägs och utvecklas av norska intressen.

-Vi har kommit mycket längre med den här satsningen och lämnar inget åt slumpen, säger John Kristian Dahl och ger svenskarna ett tydligt råd om de ska bryta den norska dominansen:

-Det vore bra om fler i Sverige kunde satsa på långlopp. Men det måste vara en riktig hundraprocentig satsning. Man får inget gratis.

Brink bäste svensk

Bäste svensk var Jörgen Brink på tredje plats. Han var riktigt nöjd efter målgången.

-Jag blev ju sjuk bara några dagar innan loppet. Då var jag orolig. Men i den första backen kändes kroppen bra och då var det bara att köra, säger Jörgen Brink, som åker för ett norskt skidteam.

I damklassen blev det också norsk seger. Det var en totalt utmattad Laila Kveli som kunde försvara fjolårets seger.

-Det här var oerhört jobbigt, men jag är så nöjd eftersom Vasaloppet betyder så mycket att få vinna, säger Laila Kveli.

Britta Johansson Norgren gjorde ett försök att hänga med i norskans tempo, men fick ge sig och kom i mål som tvåa. Annika Läfström från Årsunda kom fyra och Susanne Nyström som bor i Mora blev femma.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vasaloppet 2014

Mer i ämnet