Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör elevernas reaktioner när de första mensskyddsbehållarna installerade på Smedenskolan Foto: Ann-Louise Julin /SVT

Första mensskyddsbehållaren på plats i Smedjebacken – ska införas på alla kommunala toaletter

Uppdaterad
Publicerad

Den 8 mars, i samband med internationella kvinnodagen, tog Smedjebackens kommun beslutet att införa gratis mensskydd på alla kommunala toaletter. Under tisdagen installerades den första behållaren på Smedenskolan.

Införandet av mensskyddsbehållare ska ske på sammalagt 450 kommunala toaletter, men till en början installeras ett par hundra.

– Behållarna kommer att skruvas upp på ett par hundra toaletter till att börja med, sedan kommer vi utvärdera för att se om det funkar bra. Så om några månader kommer vi fortsätta att installera på resterande toaletter, berättar Fredrik Rönning, kommunstyrelsens ordförande.

Finns det någon risk att man kommer att bunkra på sig med skydd?

– Det är möjligt att någon kommer att plocka med sig ett extra för att känna sig trygg, men det ska inte vara något stort problem om man tar med sig lite extra mensskydd, fortsätter Rönning.

Tre olika sorters mensskydd

Varje kommunal toalett utrustas med en behållare där bindor, tamponger och trosskydd kommer finnas till förfogande. Så under tisdagen var den första mensskyddsbehållaren på plats på Smedenskolan i Smedjebacken.

– Det är lite nytt, men jag tycker det är bra för ungdomarna och även personal som kanske har glömt skydd hemma. Det är bättre att det kommer nu än aldrig, berättar Sylvia Johansson, personal på skolan.

Hör elevernas reaktioner i klippet ovan när de första behållarna installerade på skolan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.