Hälsingegården Jon-Lars i Långhed, Alfta Foto: Lars Lööv

Hälsingegårdarna kulturarv

Uppdaterad
Publicerad

I helgen upptogs Hälsingegårdarna på UNESCOs världsarvslista

Vid världsarvskommitténs möte i St Petersburg i helgen upptogs Hälsingegårdarna på Unescos världsarvslista.

Glädjande besked

– Det var ett glädjande besked! Det är en ära för länet som helhet att utpekas som världsarv. Världsarvsförklaringen betyder att Hälsingegårdarnas kulturarv ska bevaras för all framtid, säger landshövding Barbro Holmberg i ett pressmeddelande.

Kulturministern instämmer

– Det är mycket glädjande att Hälsingegårdar upptas på världsarvslistan. Hälsingegårdar är utan tvekan ett enastående exempel på nordisk byggnadstradition och en värdefull del av vårt kulturarv, säger kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth i en kommentar.

Sju gårdar

Sju gårdar i fyra kommuner ingår i Världsarvet: Kristofers i Stene, Järvsö, Gästgivars i Vallsta, Arbrå, Jon-Lars i Långhed. Alfta, Pallars i Långhed, Alfta, Fågelsjö gammelgård (Bortomåa), Los, Bommars i Letsbo, Ljusdal, och  Erik-Anders i Asta, Söderala.

Fler och större rum för fester

Arbetet med det har gått ut på att tydliggöra det som verkligen är unikt med Hälsingegårdarna: att hälsingarna har byggt fler och större rum för fester än bönder i resten av världen. Dessutom har fler dekorerade interiörer bevarats i Hälsingland än någon annanstans fram till idag. Hälsingegårdarna fyller en lucka på världsarvslistan eftersom böndernas byggande är underrepresenterat bland världsarven. Det srkiver Region Gävleborg i ett pressmeddelande.

15 världsarv

Regeringen beslutade i januari 2007 att nominera Hälsingegårdar till Unescos världsarvslista. Unescos världsarvskommitté har därefter prövat ärendet tillsammans med andra nomineringar från hela världen och beslutat att uppta Hälsingegårdar på Unescos världsarvslista. Sverige har därmed 15 världsarv på världsarvslistan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.