Riksdagsledamoten Peter Helander (C) berättar om de pengar som nu skjuts till för omarronderingar i Dalarna. Foto: Charlotte Pettersson/SVT

Mer pengar till arbetet med omarronderingar i Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

Nästa år kommer riksdagen att skjuta till 10 miljoner kronor till arbetet med omarronderingar i länet. Utan pengarna skulle omarronderingarna ta minst 100 år.

En omarrondering innebär att gränserna för splittrade skogs- och jordbruksfastigheter ändras för att skapa större och mer samlade markegendomar.

– Hälften av Sveriges skogsfastigheter ligger i Dalarna, de är alltså väldigt många och splittrade, säger riksdagsledamoten Peter Helander (C) angående varför riksdagen nu skjuter till mer pengar till omarrondering i Dalarna.

Frågan är något som tidigare väckt starka reaktioner i länet. Två större omarronderingsprojekt har till exempel lagts ner i Älvdalen och Rättvik på grund av stora protester.

Används till förarbetet

I dag är cirka 4,2 miljoner kronor per år beräknade för omarrondering i länet . Men nästa år skjuts 10 miljoner kronor till och året därefter 20 miljoner kronor per år tills omarronderingen är färdig. Pengarna ska gå till  det förberedande arbetet, att ta fram omarronderingsplaner och att prata med markägare – en process som brukar ta cirka 1,5 år.

– Ungefär en halv miljon hektar skogsmark är inte omarronderad i Dalarna. Med de här pengarna kan 10-12 000 hektar per år omarranderas, då kan omarronderingen i Dalarna ta cirka 50 år. Utan pengarna skulle den ta minst 100 år eller mer och då går vi miste om effekterna med den, säger Peter Helander (C)

I klippet berättar Helander mer om satsningen – ”Ingen kommer att tvingas in i en omarrondering”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.