Nu blir elcykeln 25 procent billigare

Uppdaterad
Publicerad

Från och med första februari kan den som köpt elcykel få tillbaka 25 procent av köpesumman. Då går det nämligen att ansöka om subventioner från Naturvårdsverket.

– Det kommer att bli en enorm försäljning tack vare dessa subventioner, 25 procent av köpesumman, det är ganska mycket, säger Bernt Claeson, cykelhandlare i Smedjebacken.

Ansök om bidrag

Från och med 1 februari kan den som köpt en elcykel ansöka om bidrag. Bidraget gäller även bakåt i tiden så den som köpt sitt fordon tidigast 20 september 2017 kan ansöka om pengar. 25 procent av köpesumman, eller maximalt 10.000 kronor, betalas tillbaka.

– Antagligen kommer subventionen leda till att folk blir sugna på att köpa en cykel, men jag hoppas verkligen folk kommer att använda cyklarna och inte låter cyklarna bli stående i förråden, säger Ida Dahl, miljöstrateg på Smedjebackens kommun.

Mer miljövänligt

Orsaken till att elcyklar nu subventioneras av Naturvårdsverket är att fler ska få möjlighet att byta bilen mot mer miljövänliga transportmedel. Och antalet elcyklar lär öka på gatorna framöver, oavsett om de subventioneras eller inte.

– När vi började med det här för tio år sedan så sålde vi fyra elcyklar, i år har vi sålt 200 så det är ju en enorm utveckling över en tioårsperiod, och det är ju jättekul, säger Bernt Claeson.

Faktaruta

Visa

Ansökan öppnar den 1 februari 2018. I bidraget ingår eldrivna cyklar, mopeder, motorcyklar och vissa fordon som kan användas av personer med fysisk funktionsnedsättning. Bidraget gäller för fordon köpta tidigast den 20 september 2017.

Källa: Naturvårdsverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer