Långpromenaden är igång

Uppdaterad
Publicerad

Julius Aspman och Björn Daniels började att gå från Uppsala till Orsa i lördags. De lovade att göra det om 250 000 kronor skänktes till musikhjälpen – de fick in 319 600 kronor.

Tanken var att ge sig av under annandagen men de insåg att de behövde planera promenaden lite mer. Så starten sköts upp en dag, men cirka klockan kvart över nio kom de iväg från Kärlekens torg i Uppsala i lördags.

– Östervåla är ett optimistiskt mål som vi har att nå. I vilket fall ska vi ta oss till nästa bebyggelse. Vi har gått fem kilometer nu och solen är på väg upp. Nu känns det bra, säger Julius Aspman.

Till en början var idén att hinna till Orsa innan nyår men de tror nog att det inte kommer att gå att gå de 26 mil som ligger mellan Orsa och Uppsala.

Samlade in pengar till Musikhjälpen

Anledningen till att de är ute är Musikhjälpen. Det började med att de skulle göra olika saker vid etappmål som 1000 kronor, 2000, 3000 och så vidare. Dock började pengarna strömma in. Och i samma takt höjdes ribban för utmaningarna.

Vid 20 000 kronor lovade de att cykla till Uppsala och ge programledare Kodjo Akolor en kram. Sagt och gjort så gjorde de det. Vid 100 000 skulle de bada i Fyrisån när de kom fram.

Väl i glasburen lovade de att gå hem till Orsa om de insamlade pengarna gick från 113 000 till 250 000 på 40 minuter. 319 600 kronor blev det till slut som skänktes till kampen mot HIV tack vare Orsakillarnas upptåg.

Och längs vägen mellan Uppsala och Östervåla går nu Julius och Björn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.