Inom detta område får lodjuren jagas Foto: SVT Grafik

Nu drar lodjursjakten igång

Publicerad

Från och med idag fram till den 31 mars pågår lodjursjakten i länet. I år får jakten bedrivas inom ett område i de södra delarna av länet.

Sex djur får fällas i årets jakt. En jakt som kommer att bedrivas i länets södra delar.

– Det är på grund av inventeringsresultateten. Det är där som vi har tätast lodjursstam och det är också där som det finns tätast fårbesättningar, säger Linda Vedin, handläggare på Länsstyrelsen Dalarna.

Vinden ställer till problem

En som kommer delta i årets jakt är Leif Kolseth från Tunabygdens Jaktvårdskrets.

– Förutsättningarna är bra nu med nynsön, problemet är att spåren blåser igen lika fort, säger han.

Blåser det för mycket kan det bli så att man skjuter upp premiären. Den stora mängden snö som fallit ställer också till andra problem.

– Det är problem nu att jaga med hund. När hunden springer så sjunker den ner i snön. Lodjuret har större tassar och kan hålla sig ovanpå snön, säger han.

För just Leif Kolseth, blev det ingen jakt den första dagen. Precis som han förutspått ställde vinden och snön till det och det var omöjligt att spåra djuren i jaktvårdskretsen på torsdagsmorgonen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dalarna - Lodjursjakten 2018

Mer i ämnet