– Jag uppmanar alla hyresvärdar i Sverige att ta bort era kallhyror. Alla vinner på det, säger Stefan Lundström, vd på Bostadsbolaget Morastrand. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Nu får 22 hyresgäster i Mora varmhyra istället

Uppdaterad
Publicerad

22 hushåll som tillhör bostadsbolaget Morastrand i och utanför Mora ska få varmhyra istället för kallhyra. – Vi gör den här förändringen för att det har skenat iväg i elkostnaderna för våra hyresgäster, säger Stefan Lundström, bostadsbolagets vd.

I och med de höga elpriserna så kan även hyresgäster som har kallhyra tvingas att betala extra mycket under vintermånaderna. Det tycker inte det kommunala bostadsbolaget Morastrand i Mora är rättvist. Därför har man nu beslutat att det blir varmhyra för de resterande hushållen, något Hem & Hyra var först att rapportera om.

Hushållselen ska hyresgästerna få genom att ansluta sig till Morastrands elavtal som går ut om tre år.

Elen och prishöjningarna – så påverkas Dalarna

”Ska inte behöva bekymra sig”

Vd:n Stefan Lundström menar att hyresgästerna som fram till nu haft kallhyra kan ha otur och betala upp emot tio tusen kronor under december, januari och februari, vilket bolaget vill ändra på genom förändringen till varmhyra.

– Oavsett om man har den ekonomin eller inte så är det tre gånger så mycket som hyran. Vi vill inte riskera att de ska behöva betala så mycket, man ska inte behöva bekymra sig om sin ekonomi. Man ska veta vad det kostar att bo, säger Stefan Lundström.

Kan inte välja bort varmhyran

Det rör sig om tolv lägenheter på Spanskvägen i Mora och tio hushåll på Askholsvägen i Våmhus som får varmhyra.

Vad innebär det här för hyresgästerna?

– Det innebär att uppvärmningen ingår i hyran och att man inte kan välja bort det. Det blir några hundralappar till i månanden som de får betala under övergången till varmhyra. Men de betalar sin egen hushållsel, som ugnen och kylskåpselen. Har man däremot kallhyra betalar man själv kostnaden för uppvärmningen, säger Stefan Lundström, vd på Morastrand.

Vad innebär det här för er som bostadsbolag?

– Nu får vi ett incitament att jobba med energieffektivisering och det är bra ur förbruknings- och klimatsynpunkt. Och jag uppmanar alla hyresvärdar i Sverige att ta bort era kallhyror. Alla vinner på det, säger han.

Förhandling med Hyresgästföreningen

Förhandlingen har skett med Hyresgästföreningens Jan Dahlquist, som är mer än nöjd med bostadsbolagets agerande, rapporterar Hem & Hyra. ”Det visar på en omtanke om hyresgästerna. Det här värmer måste jag säga”, säger han till tidningen.

I och med att de ändrar till varmhyra för de 22 hushållen, har Morastrand inte längre några kallhyror kvar. Förändringen väntas ske innan novembers slut, enligt vd:n.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Elen och prishöjningarna – så påverkas Dalarna

Mer i ämnet