Skärpta råd i Dalarna efter ökning av corona-fall, och belastning på sjukvården. Foto: Anders Hansson

Nu får Dalarna skärpta lokala restriktioner

Uppdaterad
Publicerad

Idag kom beskedet att Folkhälsomyndigheten beslutar om kraftigt skärpta råd för länet. De nya råden gäller fram till 10 december men kan komma att förlängas.

Under torsdagen kom beskedet att Dalarna är ett av de län som kommer att omfattas av de striktare restriktionerna för att begränsa spridningen av covid-19.

”Vi befinner oss i ett mycket allvarligt läge”

Råden innebär att man ska avstå fysisk kontakt med människor man inte bor med, och inte vistas i inomhusmiljöer förutom nödvändiga besök till mataffärer och apotek. Råden gäller från den 12 november till den 10 december och kan förlängas.

”De här råden måste följas. Vi befinner oss i ett mycket allvarligt läge”, säger smittskyddsläkare Anders Lindblom i ett pressmeddelande.

Snabb utveckling av nya fall

Dessutom avråds personer från att göra icke nödvändiga resor både inom och utom regionen.

”Dalarna har haft en ganska snabb utveckling av antalet fall. Man börjar närma sig nivån där de fick svårt att hänga med (i våras) och har därför gått in i det här systemet”, säger Anders Tegnell under den myndighetsgemensamma pressträffen på torsdagen.

”Det man framförallt pekar på i de här regionerna är att mycket av skillnaden i smittspridningen är att den härrör från fester och arbetsplatser. Ett genomgående tema vi sett i alla regioner”, säger Anders Tegnell.

Region Dalarna kommer att hålla en egen presskonferens klockan 15.30

1. Avstå från att göra onödiga resor, såväl inom som utanför regionen eller regiondelen

2. Avstå från att vistas i inomhusmiljöer där människor samlas, t.ex. butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Undantag är nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek

3. Avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Träningar för barn och ungdomar i grundskolan omfattas dock inte

4. Undvik att ha fysisk kontakt med andra personer än de som du bor tillsammans med

5. Verksamheter och arbetsgivare bör vidta åtgärder så att alla ska kunna följa råden

Källa: region Dalarna / Folkhälsomyndigheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet