Nu får damer hoppa lika långt som män

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det slut på begränsningar för backhoppningsdamerna. Under internationella skidförbundets (Fis) pågående kongress togs regeln som säger att kvinnliga backhoppare inte får hoppa längre än 118 meter bort.

– Det betyder jättemycket, säger Marit Stub Nybelius, doktorand i idrottsvetenskap.

Att regeln tar bort innebär att damer och herrar nu kan tävla på samma plats, i samma backar och med samma tv-tider.

– Genom att låta damerna hoppa i 120-metersbacke kommer sporten att utvecklas både idrottsligt och medialt. Det blir lättare att hitta sponsorer och att marknadsföra sporten.

Tar inte mer skada

Ett argument som hörts för att damer inte ska hoppa i de stora backarna är att det skulle innebära en större risk för kvinnor än vad det gör för män. Men någon forskning som styrker det påståendet finns inte, visar en Fis-studie.

– Tack och lov så bortser man från sådana argument nu. Det här är frågor som i princip alla damidrotter fått gå igenom och nu har också backhoppningen lämnat den bakom sig, säger Marit Stub Nybelius.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer