Så påverkas skolorna i Dalarna efter beslut om mer idrott och matte

Publicerad

Idag är det skolstart i länet, och eleverna i grundskolan har mer matematik och idrott på schemat än vanligt. Förändringen är en följd av ett regeringsbeslut. På vissa håll innebär det även mer tid i skolan.

Eleverna i årskurs 7 till 9 får ungefär en timme mer matte i veckan. Samtidigt utökas undervisningen i idrott i årskurs 6 till 9 med ungefär lika mycket.

Förändringarna är ett resultat av att regeringen vill att svenska barn ska lära sig mer matematik. Beslut om att ändra de förordningar som styr timplanen i skolan fattades för ett år sen. 

Samtidigt som eleverna får mer garanterad undervisningstid i matte och idrott och hälsa, försvinner lika många timmar från den garanterade tiden i elevens val.

Påverkar på olika sätt

Hur det här påverkar skolorna i Dalarna är lite olika. 

Vissa kommuner har sedan tidigare infört extra matte eller extra idrott. I Mora har skolorna mer matte än timplanen krävt, så där sker ingen förändring för eleverna, men eftersom de får mer idrott kommer det ändå innebära ungefär en timme mer i veckan i skolan. 

– Idrott innebär inte bara de faktiska minuterna som timplanen ökar, utan man måste ju också hinna byta om och duscha och förflytta sig, säger Heléne Linder, grundskolechef i Mora. 

De flesta är positivt inställda

SVT Nyheter Dalarna har varit i kontakt med en majoritet av länets skolchefer, och de flesta är positiva till förändringen. 

–  Att elever rör på sig mer och får mer matematikundervisning bör gagna måluppfyllelsen positivt. Samtidigt begränsar reformen rektors handlingsfrihet att skapa lösningar för de lokala betingelserna, svarar Johan Svedmark, barn- och utbildningschef Falu kommun.

Skolcheferna är också rätt överens om att nyordningen innebär utmaningar. Trycket ökar både på lärare och lokaler. Rekryteringsbehovet ökar och många har svårt att hitta tider för inomhusidrott.

Starta klippet för att se grundskolechefen Heléne Linder, förklara hur förändringen påverkar elever och lärare i Mora. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer