Nu har Loke tio fingrar

Uppdaterad
Publicerad

Loke och Livs första år i livet har varit tuffa med operationer och sjukhusvistelser. Båda föddes med sammanvuxna fingrar, men nu är familjens långa resa till tio fingrar snart över.

Det syns egentligen inte på Loke och hans syster Liv. Men deras fingrar har en gång varit helt sammavuxna med varandra.

I Sverige föds ett barn på 2500 med sammanvuxna fingrar eller tår, så kallad syndaktyli. Men att två helsyskon, som Loke och Liv, drabbas är mycket ovanligt.

– Den första tanken jag hade var att jag tittade på barnmorskan och så tänkte jag ordet reklamation. Det var ju naturligtvis en chock, säger Jens Stigson, Loke och Livs pappa. 

– Och sen kom Liv något år senare och då tänkte jag bara vad är det här för något?

Syndaktyli är troligtvis genetiskt och det är medfödd missbildning som uppkommer tidigt under graviditeten på grund av att celler inte dör eller återbildas på ett normalt sätt. Loke är färdigopererad sedan en tid och nu har också Liv opereras för sista gången. Och familjens långa resa till tio fingrar börjar nå sitt slut.

– Ja, det är skönt. Nu är dem snart tiofingriga, säger Jens Stigson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer