Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Peter Johansson från Söderbärke berättar hur det går till när han rycker ut på livräddningslarm. Foto: SVT

Nu införs sms-livräddare i Dalarna – ”Förvånande att det inte gjorts tidigare”

Uppdaterad
Publicerad

Nu kommer personer med kunskap inom hjärt- och lungräddning i Dalarna snart att kunna ingripa vid hjärtstopp efter ett meddelande i telefonen. Enligt en undersökning kan det rädda 5-6 liv i länet varje år.

Varje år drabbas runt 200 personer i Dalarna av hjärtstopp utanför sjukhus. Av dem överlever bara 10-15 procent eftersom hjälpen ofta dröjer för länge, enligt Region Dalarna.

Tjänsten Sms-livräddare innebär att frivilliga som kan hjärt- och lungräddning (HLR) anmäler sig till tjänsten. Efter samtal till 112 larmas de frivilliga i närheten ut via en app som visar en karta till den drabbade och närmaste hjärtstartare.

2 200 är redan frivilliga hjärträddare i Dalarna

– Det är förvånande att det inte gjorts tidigare. Andra regioner har ju suttit på facit och kunskap. Jag är jätteglad att man inför det, men undrar också varför man väntar ett helt kvartal till innan man trycker på knappen och börjar använda det, säger Peter Johansson i Söderbärke som är en av 2 200 personer i länet som redan är registrerade i appen – trots att tjänsten inte har införts ännu.

Peter Johansson har haft appen i tre år och åkt på larm ett tiotal gånger i andra regioner som han passerat i sitt arbete.

13:e regionen i Sverige som inför Sms-livräddare

– Kristdemokraterna har länge drivit denna viktiga fråga, och nu har vi nått en överenskommelse med våra samarbetspartier i Samling för Dalarna. Vår region blir den trettonde att ansluta sig till tjänsten Sms-livräddare, säger Birgitta Sacrédeus.

Regionen räknar med att innebära att 5-6 liv kan räddas varje år.

SMS-Livräddning i Dalarna

• För regionen kostar tjänsten cirka 470 000 kronor att införa och därefter cirka 770 000 kronor per år.

• Enligt en studie från Karolinska Institutet ökar 30-dagarsöverlevnaden med 28 procent när frivilliga kallas till de som drabbas av hjärtstopp.

• Det politiska beslutet väntas fattas i oktober. Därefter ska regionen teckna avtal med SOS Alarm. Tjänsten kommer att vara igång senast 1 januari 2024, enligt regionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.