Foto: SVT

Nu kan det bli meteorologisk vår i Dalarna – meteorologen: ”Vi har vårtemperaturer”

Uppdaterad
Publicerad

Den 15 februari har passerats, vilket innebär att det nu kan bli meteorologisk vår. Och hittills har vi haft vårtemperaturer i Dalarna.

Innan den 15 februari kan det inte bli meteorologisk vår, oavsett temperaturer. Men nu är det fritt fram för våren när datumet passerats. Och från den 16 februari har vi också haft vårtemperaturer i Dalarna.

– Det som gäller är att dygnsmedeltemperaturen ska vara över 0 grader sju dygn i följd, berättar SVT:s meteorolog Deana Bajic och fortsätter:

– Nu har vi vårtemperaturer, så vi är på väg mot våren. Vi har en dygnsmedeltemperatur på över 0 grader i nästan hela Dalarna, förutom den nordligaste delen, och har haft det sedan den 16:de februari, säger hon.

”Blir det vår nu så blir det inte vinter igen”

Så om vädret fortsätter som nu så kommer vi alltså att kunna ha meteorologisk vår i Dalarna redan den 16 februari i år, men det vet vi först den 23 februari.

– Det är torsdagen som kan ställa till det för våren. Då ska det bli kallare, men främst i de norra delarna. Regn och snö väntas västerifrån, men går vi inte under en dygnsmedeltemperatur på noll grader under torsdagen, då blir det nog vår, säger Deana.

Redan på fredagen väntas sedan varmare väder igen med upp emot 6-7 plusgrader. Men under nästa vecka kan det bli kallare igen.

– Under sportlovsveckan sedan verkar det bli kallare, men har det blivit vår kan vi inte gå tillbaka till vinter igen. Blir det vår nu så blir det inte vinter igen, säger Deana Bajic.

Har du sett några tidiga vårtecken? – Dela med dig här!  Har du sett några tidiga vårtecken hos dig?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.