Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Nu kan Moraborna låna vintersportgrejer gratis

Uppdaterad
Publicerad

I helgen invigdes Fritidsbanken i Mora med pompa och ståt. I den gamla brandstationen ska man nu helt gratis kunna låna sport- och fritidsartiklar. Tre dagar i veckan ska Fritidsbanken ha öppet med start måndag den 5 december.

Just nu är det förstås mest vintersportprylar som är aktuella. Och Moraborna har varit otroligt givmilda och skänkt massor av grejer som de själva inte längre har användning för längre.

– 95 procent kommer från moraborna själva, men det är också företag som skänkt grejer hit, både lokala och i fjällen, säger projektledaren Åke Nyström som lite skämtsamt numera kallar sig för ”bankdirektör”.

Fritidsbanken är en ideell förening som finns på ett 70-tal platser i landet och kollegerna från Bollnäs ringde också och ville hjälpa till med grejor.

– Det var en sportaffär som gått i konkurs där och de hade fått massor med grejer därifrån, så mycket att det inte kunde ta hand om allt själva, säger Åke Nyström.

Över 4000 artiklar i lager

Totalt har man nu över 4000 olika artiklar på Fritidsbanken i Mora varav 2700 är utlåningsbara direkt. Resten har man inte hunnit lägga in i datasystemet men eftersom det är vintersport som gäller nu så har man medvetet avvaktat med de grejer som är mer sommarbetonade.

– Jag hade redan sagt upp mig från kommunen säger Åke, men så dök den här idén om Fritidsbanken upp och jag bara kände att det här vill jag vara med om! Så jag gick och drog tillbaka min uppsägning och det har varit jättekul att vara med och bygga upp det här. Och äntligen är vi igång nu!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.