Hör vad studenter tycker om att ta studielån för att kunna ta körkort. Foto: SVT

Nu kan studielånet betala körkortet

Uppdaterad
Publicerad

Nu kommer du kunna ta studielån via CSN för att finansiera körkortet. Beslutet klubbades igenom i riksdagen i dag.

Många har inte råd att ta körkort – samtidigt som allt fler arbetsgivare kräver att man har just körkort för att få jobb.

På hemtjänsten i Säter har man upplevt problem med att anställa folk på grund av att dom inte har körkort.

-Vi har fått tacka nej till att anställa kompetent personal på grund av att de inte haft körkort, säger Camilla Thommes, verksamhetschef äldreomsorgen Säters kommun.

Behöver personal med körkort

Är man mellan 18 0ch 47 år kan man nu alltså från den första september ansöka om CSN lån för att finansiera sitt körkort. På Säters kommun så välkomnar man riksdagens beslut.

-Vi behöver personal med körkort till vård och omsorg då vår kommun är utspridd och allt inte ligger i centrala Säter, säger Camilla Thommes.

”Varför ska det vara så dyrt att ta körkort”

De studenter som SVT Nyheter Dalarna talat med välkomnar också dagens riksdagsbeslut.

-Det låter bra. För att få ett jobb i dag så behöver man ju körkort och det är en utbildning man behöver så det är bra att kunna ta CSN lån till det, säger Sebastian Swahn.

-Man kan ju ta lån till allt annat men man kan ju fråga sig varför det ska vara så dyrt att ta körkort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.