Foto: SVT

Nu öppnar vaccinationen för 70-74-åringar i Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

Den som är mellan 70 och 74 år kan nu själv boka tid för vaccination mot covid-19 genom att logga in på e-tjänsterna på 1177.se, meddelar Region Dalarna på onsdagen.

Totalt har nu över en miljon personer i Sverige vaccinerats med en dos. I Dalarna har 15 procent fått en dos och sju procent två doser.

– Vi ser nu att få personer smittas av covid-19 efter att de fått sin andra vaccindos. Det tyder på att vaccinerna som används mot covid-19 i Sverige fungerar bra, säger Anders Lindblom, smittskyddsläkare i ett pressmeddelande.

Skickas info med posten

Under vecka 14 kommer alla mellan 70-74 år som är folkbokförda i Dalarna också få ett kort hem i brevlådan med information om att det nu går att boka tid för vaccination. Detta för att säkerställa att alla i gruppen nås av informationen, uppger regionen.

– Också efter vaccinering är det viktigt att fortsätta att följa de råd och rekommendationer som finns för att bromsa smittspridningen. Anledningen är att man i sällsynta fall kan bli smittad trots att man är vaccinerad och det är ännu oklart om man som vaccinerad kan sprida sjukdomen vidare, säger Anders Lindblom.

Personer som är 75 år och äldre kallas till vaccinering mot covid-19 via telefon eller brev. Den som inte kan boka via e-tjänsterna kan få hjälp att boka av telefonsupport. Regionen understryker att väntetid kan förekomma i telefonsupporten om det är många som vill boka in sig samtidigt. 

Logga in på 1177.se. Klicka på din vårdcentral och välj ”Boka tid för vaccination mot covid-19”. Har du inte e-legitimation och behöver hjälp att boka tid? Ring Region Dalarnas telefonsupport på 010-249 92 88. Telefonsupporten har öppet vardagar 08:00-16:00. Telefonsupporten håller öppet även långfredag (2 april) och annandag påsk (5 april). Det går inte att ringa till vårdcentralen eller sjukvårdsrådgivningen på 1177 för att boka tid.

Tider som bokas av personer som inte tillhör den prioriterade gruppen kommer att avbokas.

Mer info: 1177.se/Dalarna

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet