Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Unikt att de får nytt liv” – se mer av Borlänge kommuns insamling av gammal elektronik. Foto: SVT/Jennifer Howgate

Nu samlar Borlänge kommun in dina gamla mobiler och datorer

Publicerad

Nu pågår en stor insamling av gamla mobiler, surfplattor och datorer i Borlänge. Elektronikutrustningen ska återbrukas eller återvinnas och är en del av projektet ”Klimatneutrala Borlänge”.

– Det som är unikt med det här är att vi vill uppmärksamma återanvändningen, att det går att använda produkten mycket mer, säger Christian Olhans som affärsområdeschef på Borlänge energi.

Insamling av elektronikprylarna sker på olika platser runt om i Borlänge, bland annat på Fågelmyra och olika arbetsplatser.

Sakerna kommer att tömmas på innehåll

Insamlingen är en del av projektet Klimatneutrala Borlänge där målet är att kommunen ska bli klimatneutralt till 2030.

– Om cirka en månad får vi veta hur mycket vi har fått in och sparat genom att återbruka och återvinna de här sakerna, säger Rebecca Bergman som är projektledare för Klimatneutrala Borlänge.

De saker som nu samlas in kommer att tas om hand av ett företag som tömmer dom på innehåll och sedan ska de återbrukas eller återvinnas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.