Det kollar man efter när man provtar badvattnet. Niklas Sjödin, miljöinspektör, förklarar. Foto: Erica Stenback, SVT

Nu ska badplatserna testas – ”Här söker vi efter bakterier”

Uppdaterad
Publicerad

Badsäsongen är här på riktigt och nu är det dags för kommunerna att börja testa badvattnets kvalitet. I två av de största dalakommunerna, Falun och Mora, har man nu dragit i gång.

– Vi brukar ta proverna vid den här tidpunkten, och det ska vara fyra veckor mellan den första och andra provtagningen. Bestämmelsen för hela landet är att man ska ta två prover, säger Anna Rogström, parkingenjör på miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen i Falu kommun.

På Hav och Vattens hemsida går det att se hur kvaliteten är på varje badplats i varje kommun. Där står det för tillfället att samtliga badplatser i såväl Falun som Borlänge är otillräckligt provtagna.

– Det betyder inte att provtagningen är otillräcklig utan det är för att vår badsäsong precis har börjat. När vi nu tar proverna så kommer det förhoppningsvis stå att det är utmärkt kvalitet, säger Rogström.

Kan få anmärkningar

Dessutom måste man vänta med att ta prover tills temperaturen går upp.

– Vi vill ta prover när det är säsong och folk badar, vi anpassar oss efter badsäsongen.

Om det blir någon anmärkning så sätts en skylt upp och man får ta ytterligare prover. Eventuellt stängs också badplatsen.

Anna Rogström hävdar dock att de sällan får någon anmärkning.

Borlänge börjar i juli

I Borlänge har man dock inte börjat än. Eftersom kommunen inte har några EU-bad så behöver man inte provta lika frekvent. I juli månad räknar man med att köra i gång.

I klippet ovan förklarar Niklas Sjödin, miljöinspektör i Mora, vad man kollar efter när man gör de här provtagningarna. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.