Foto: Daniel Wikdahl/SVT

Nu ska laxen räknas i Testeboån

Publicerad

Nu står en ny laxfälla på plats i Testeboån.

Förhoppningen är att den ska göra att man får koll på hur det står till med vildlaxarna i ån, som sedan 2013 räknas som en vildlaxälv.

Under flera år har projektet fiskvandring i Gästrikland arbetat för att återställa fiskvandringen i Testeboån. Kraftverket i Strömsbro har varit ett hinder på vägen men i höstas monterades, tillsammans med kraftverksägaren, ett specialdesignat galler för att hjälpa laxen att ta sig levande förbi på sin väg ut i Östersjön. Och nu är alltså även en laxfälla på plats.  Och den kommer att innebära att man kommer att få koll på bland annat antalet vildlaxar, menar länsfiskekonsulent Kalle Gullberg.

– Nu har vi för första gången chans att följa hur lax beståndet i Testeboån utvecklas, och har chans att sätta in åtgärder om det skulle gå dåligt av någon anledning, säger Gullberg.   

2006 slutade man sätta ut odlad lax i Testeboån som numera är klassad som vildlaxälv, den enda i Gävleborg och Dalarna.

– Det är oerhört viktigt att få tillbaka vildlaxen som har funnits här en gång i tiden. Det är en naturvårdssatsning och vi är skyldiga våra barn att se till att de kan ha vildlax och andra arter som alltid funnits, säger Kalle Gullberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer