Nu ska Vasaloppet avslöja skejtare

Uppdaterad
Publicerad

Den klassiska skidåkningen måste värnas. Det anser ledningen för Vasaloppet som till årets tävlingsvecka skärper kontrollen av dem som skejtar – och därmed fuskar – i spåren.

Så här får det inte se ut längre i Vasaloppsspåren. Sen Skejtvasan las ner för några år sen – är det förbjudet att skejta i samtliga lopp under Vasaloppsveckan.

Ändå är det många som gör det, men den som upptäcks kommer att bli diskad.

Vasaloppet i Dalarna

– Vi har ett antal positioner med kameror utmed spåret som vi filmer med helt enkelt. Vi berättar aldrig var de finns eller hur många de är, säger Bo Johansson som är tävlingsledare för Vasaloppet.

För ett par år sen diskades 27 årkare och till i år skärps alltså kontrollerna.

Och förutom att det är fusk att skejta, innebär det också att spåren förstörs vilket framförallt drabbar motionärerna längre bak i leden.

De bästa elitåkarna åker alla utan fästvalla och stakar hela vägen mellan Sälen och Mora. Men när allt fler motionärer nu försöker göra likadant – och inte orkar – så skapar det problem.

– Man blir ju lite orolig när man hör att det pratas om stakning ända ner emot 1.000 i placering i Vasaloppet. Då kan man nästan förstå att det blir jobbigt i slutändan, och hur ska man då ta sig fram på blanka skidor om man är slut i benen? säger Bo Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vasaloppet i Dalarna

Mer i ämnet