Foto: SVT

Nu startar vaccineringen mot årets influensa

Uppdaterad
Publicerad

Från och med idag, tisdag, kan man vaccinera sig mot säsongens influensa. I Dalarna brukar det vara cirka 35.000 personer som gör det varje år.

Från sjukvården är man tydlig med att alla som tillhör riskgrupperna bör vaccinera sig. Det gäller bland annat de som har hjärt- eller lungsjukdom eller är över 65 år.

– Anledningen till att vi vill att riskgrupperna ska vaccinera sig är att det är de som riskerar att bli riktigt sjuka och till och med kan dö av influensan, säger Anders Lindblom, som är smittskyddsläkare vid Landstinget Dalarna.

Gratis för riskgrupper

Uppskattningsvis dör cirka tusen personer i Sverige varje år i sviterna av influensan, rent statistiskt motsvarar det cirka 30 dödsfall i Dalarna. Influensasprutan är gratis för riskgrupperna och vaccinationen görs på vårdcentralerna. Men när årets influensa kommer kan ingen säga säkert idag.

– De senaste åren har den kommit ganska sent, i februari mars, säger Anders Lindblom. Men i fjol hade vi två toppar, en tidig kring nyår och en senare i februari mars, säger Anders Lindblom.

TV: Se inslaget om influensavaccinet här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.