Marie Edbom, enhetschefen Eva Byström och en av kollegorna på Barn- och ungdomsenheten där kaos vänts till framgång. Foto: Bodil Ljungberg/SVT

Här vill socialsekreterarna stanna

Uppdaterad
Publicerad

Stor brist på socionomer, ångest, oro och hög arbetsbelastning på socialkontoren. Så ser det ut i många kommuner idag. Men det finns de som går mot strömmen. I Mora har man lyckats vända utvecklingen, från ett kontor i kaos till en uppskattad arbetsplats.

Tidigare i år gjordes en enkät där det visade sig att åtta av tio kommuner har brist på socialsekreterare och att närmare 1000 socialsekreterare behövdes runt om i landet. Men i Mora kommun har man lyckats vända den utvecklingen.

– Nu är alla vakanser tillsatta med anställd personal. Vi har till och med en liten kö till våra tjänster, berättar socialchefen Anna-Lena Hållmats – Bergvik.

Annat var det för ett och ett halvt år sedan. Då var problemen på barn- och ungdomsenheten i Mora enorma.

Arbetsplats i kaos

Socialsekreteraren Jenny Åsenlund. Foto: Bodil Ljungberg SVT

Bristen på utbildade socionomer i kombination med nya lagar och en tilltagande ström av ensamkommande flyktingbarn gjorde situationen ohållbar. Sjuktalen var höga, medarbetarna kände sig utarbetade och flydde arbetsplatsen. Vakanserna fylldes med konsulter och skyddsombudet var nära att stoppa arbetet på barn- och ungdomsenheten.

– Det påverkade inte bara en själv utan även familjerna man jobbar med, det blev som en ond cirkel, säger Jenny Åsenlund, socialsekreterare på barn- och ungdomsenheten på Individ- och familjeomsorgen.

Lyfte arbetsuppgifter från utredarna

Politiker och arbetsledare insåg allvaret i situationen var och socialnämnden gav cheferna fria händer att lösa problemen.

Fokus hamnade på att få struktur i arbetet och att avlasta socialsekreterarna. Arbetsledning gick in och prioriterade ärendena i de växande högarna, administration togs bort från utredarna och lades på nyanställda administratörer.

En mottagningsgrupp skapades för nya ärenden och en metodhandläggare som bland annat ser till att rutiner följs och att utbildningar genomförs infördes. Dessutom höjdes löner och vikarierna vid föräldraledigheter togs bort – istället får ersättaren en fast anställning direkt.

– Det var viktigt att titta på helheten och inte på enstaka åtgärder. Det var också viktigt att lyssna på medarbetarna, säger Eva Byström, enhetschef.

SE TV-INSLAGET: Från kaos till uppskattad arbetsplats

Socialsekreterarna slipper ren administration och föräldraviken omvandlas till fasta anställningar. Det har fått personalen att må bättre.

Och åtgärderna har gett resultat. Arbetsklimatet är radikalt förändrat menar alla inblandade på avdelningen.

– Det är en tydlighet och struktur i mina arbetsuppgifter. Nu har jag möjligheten att fokusera på klienten och inte bara på datorn och papprena, säger Jenny Åsenlund.

Andra kommuner intresserade

Moras arbete får nu uppmärksamhet runt om i landet. Många vill ta del av handlingsplanen och arbetssättet. Eva Byström betonar att modellen fungerar och att den gör det tack vare att alla har varit delaktiga och involverade, från politiken till chefer och anställda.

– Vi har haft alla med oss, alla har jobbat mot samma mål, så det har inte varit svårt.

Bättre ekonomi

Eva Byström, enhetschef Mora kommun. Foto: Bodil Ljungberg SVT

Trots de omfattande förändringarna hävdar enhetschef Eva Byström att det inte har blivit dyrare för verksamheten.

– Nej, vi har faktiskt bättre ekonomi nu än vi hade tidigare. Det beror på att vi nu har egen personal som arbetar med lösningar på hemmaplan, kan avsluta placeringar  och jobba med förebyggande insatser.

Socialnämnden har gett klartecken till överanställningar i samband med att man numera erbjuder fast anställning istället för vikariat vid föräldraledigheter.

Men i praktiken menar barn och ungdomsenhetens ledning att det inte blir några överanställningar eftersom det nästan alltid är någon som är hemma på föräldraledigt.

Positivt efter tillsyn

Arbetsmiljöverket bekräftar den positiva bilden av socialsekreterarnas arbetsmiljö i Mora. Efter många signaler om usla arbetsförhållanden för socialsekreterarna i landet  har en stor nationell tillsyn inletts.

Det senaste halvåret har man gjort tillsyn i flera olika dalakommuner. I Ludvika, Rättvik, Vansbro och Mora har brister i arbetsmiljön påvisats, men efter sex besök i Mora i höstas är bilden övervägande positiv.

– Mora har gjort mycket åtgärder för att komma tillrätta med problemen, säger Marie Juhnestam-Bimer, arbetsmiljöinspektör, som har träffat de anställda i grupper utan chefer, för att ställa frågor om ohälsa i anslutning till arbetssituationen.

De synpunkter som Arbetsmiljöverket hade på barn- och ungdomsenheten i Mora handlade bland annat om brister i lokalerna. En del lokaler var för kalla, saknade dagsljus och ljudisolering. Dessa brister ska nu ha åtgärdats enligt Eva Byström, enhetschef.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.