Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Inget kan stoppa oss i kampen för människors lika värde”, säger kyrkoherden Birgitta Arneving i Lima-Transtrands församling. Foto: TT/Vilhelm Stokstad, Patrik Qvicker/SVT

Kyrkans prideflagga stulen i Lima – ”Det här måste vi motarbeta”

Publicerad

Församlingen i Lima och Transtrand har ännu en gång utsatts för det som kan vara ett hatbrott. Någon har nu skurit ner och stulit den prideflagga som hängde utanför en av fjällkyrkorna.

– Det här måste vi motarbeta, säger kyrkoherden Birgitta Arneving.

För ett par månader sedan ristade någon in flera hakkors i lacken på en av kyrkans bilar i Lima. Och häromdagen upptäcktes att någon skurit ner och stulit den prideflagga som hissats vid fjällkyrkan i Tandådalen.

Kyrkoherden menar att den tidigare händelsen och angreppet nu mot det som också kallas för regnbågsflaggan, hänger ihop.

Kyrkans egen och Ukrainas flagga som finns alldeles intill lämnades orörda. Båda sabotagen har polisanmälts och det här kan handla om så kallade hatbrott.

”Inget kan stoppa oss”

Prideflaggan som ska spegla mångfalden inom HBTQ-rörelsen är omdiskuterad och en del politiker anser inte att den ska hissas vid offentliga byggnader.

– Vi har inte utmärkt oss i den debatten tidigare men nu vi satte omedelbart upp en ny flagga. Inget kan stoppa oss i kampen för människors lika värde, säger Birgitta Arneving.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.