Så funkar metoden – samordnaren för barnhälsovården berättar. Föräldrarna: ”Ju tidigare det upptäcks desto bättre” Foto: Jonna Björnbom/SVT

Så ska problem i barnens uppväxtmiljö upptäckas – lyckad metod testad i Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

Under två år har arbetsmetoden Barnsäkert gjort det möjligt att upptäcka riskfaktorer i barns uppväxtmiljö, exempelvis ekonomiska problem, föräldrastress och våld i hemmet. 

– Det kommer upp till ytan, det som familjen går och grunnar på, säger Anna Berg, samordnare för barnhälsovården i Dalarna.

Metoden Barnsäkert är ett forskningsprojekt som är framtaget av barnläkaren och docenten Steven Lucas vid Uppsala Universitet. Metoden har testats i Dalarna under två års tid och nu kommer den att fortsätta. Tidigare har bara USA använt metoden.

Genom att svara på ett antal frågor ska problem inom familjen uppdagas och hjälp hos andra instanser, till exempel psykologer eller föräldrastöd, erbjudas.

– Tanken är inte att sköterskan ska ta hand om någonting själv, utan mer att få upp det på bordet och erbjuda hjälp. Men det handlar också mycket om att kunna följa upp när familjen kommer tillbaka efter några månader och att kunna fråga ”Hur är det nu med ekonomin? Är det fortfarande tufft?” till exempel., säger Ana Berg.

Och resultaten man kunnat se hittills har visat att drygt hälften av de omkring 10 000 föräldrar som deltagit har behövt någon typ av vidare stöd.

– 52 procent av alla har någon typ av utfall, så det är inte så att man inte berättar alls i alla fall, men det är bara de som berättar som vi kan hjälpa, säger Anna Berg.

Teman på frågorna till föräldrarna:

• Barnsäkerhet

• Nedstämdhet

• Ekonomisk oro

• Föräldrastress

• Våld i nära relation

• Missbruk och riskbruk

Källa: Region Dalarna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.