Från 1 januari införs nya regler för att flyga drönare. Foto: SVT, Transportstyrelsen

Drönarkort och registrering – nu införs nya regler för drönare

Uppdaterad
Publicerad

Inom 20 år beräknas antalet drönare öka och därför införs nya regler för de som flyger drönare från 1 januari. Reglerna gäller i hela EU.

– Utvecklingen med drönare går med otrolig fart och både privata och kommersiella drönare beräknas öka, berättar Rémi Vesvre på Transportstyrelsen.

Den viktigaste nyheten är att det kommer att krävas drönarkort för att flyga med drönare och att alla operatörer måste registrera sig.

– De kommer blanda sig med all annan trafik och därför ska man kunna identifiera en drönare och operatören av en drönare, det blir möjligt med de nya reglerna, säger Rémi Vesvre, sakkunnig i drönarregler på Transportstyrelsen.

Vissa undantag finns i reglerna, bland annat krävs inga tillstånd från Transportstyrelsen för drönare som väger mindre än 25 kilo så länge den flygs inom synhåll, max 120 meter över marken utom över hinder och inte över folksamlingar. Dock kan andra tillstånd behövas.

Flyger drönare som hobby

Enligt de senaste mätningarna finns det enligt Transportstyrelsen idag cirka 400 000 fjärrpiloter, varav 90 procent flyger drönare på sin fritid som hobby. Exakt hur många drönare som finns går dock inte att säga då de har en varierande livslängd.

– Många av dem har också hamnat i en byrålåda, säger Rémi Vesvre.

”Kan skapa ordning och reda”

Henrik Hansson i Borlänge är frilansfotograf och en av de drönarpiloter som finns i Dalarna.

– Jag tycker det är ganska rimligt med dessa nya regler, de gör att det blir någon ordning och reda på detta. Det har blivit lite för mycket leksak av drönare fast det är en sak som faktiskt väger flera kilo och som är i luften och kan ställa till det både för andra saker i luften och på marken om något skulle hända.

Men han tror också att människor kommer att fortsätta flyga drönare fastän de saknar drönarkort.

– Men att säga att man är certifierad drönarpilot kan i min bransch bli bra reklam.

Tre grundregler vid drönarflygning

• Flyg inte utom synhåll

• Flyg inte högre än 120 meter (förutom i vissa fall)

• Flyg inte på ett sätt som kan vara farligt för andra

Källa: Transportstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.