Ny joggingtrend ska hjälpa miljön

Uppdaterad
Publicerad

Trots att det är olagligt att kasta skräp i naturen skräpar vi människor ner vår jord regelbundet. Nu har en ny trend med namnet ”plogga” spridit sig på sociala medier med syfte att sätta stop för nedskräpning av naturen.

Under sommaren har en ny miljörörelse tagit fart. Trenden med namnet ”plogga” innebär en kombination av att jogga och plocka skräp samtidigt. Några som har hakat på trenden är IFK Moras skidungdomar.

Kassar fulla med skräp

SVT Nyheter Dalarna var med när klubben ”ploggade” för första gången och turen gav resultat. Efter en timme hade klubben samlat ihop hela 16 fulla matkassar med skräp.

– Vi kommer nog att fortsätta med det här i någon form framöver. Sedan hoppas vi att trenden sprider sig bland vanliga motionärer säger, Johan Rydén ledare Mora IK.

Startades av multisportaren

Det var multisportaren Erik Ahlström som drog igång trenden som nu spridits runt om i landet. Tanken är att skapa en rörelse som råder bot på tabut med att plocka skräp i naturen, skriver Plogging på deras hemsida.

TV: Se hur det går till när ploggarna är ute och springer

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.