I korsningen mellan E45 och riksväg 70 ska Trafikverket nu bygga en tillfällig rondell tills den nya rondellen mellan Noretbron och Fridhemsgatan är klar. Foto: Anders Hansson/SVT

Ny rondell ska minska köerna i Mora centrum

Uppdaterad
Publicerad

Den här veckan börjar Trafikverket bygga en ny tillfällig rondell i korsningen mellan E45 och väg 70 i Mora. Åtgärden ska minska köerna i korsningen.

Under flera timmar varje dag flyter trafiken i Mora långsamt, och trafikanterna kan inget annat göra än att bita ihop. Trafikverket jobbar med att försöka förbättra framkomligheten och säkerheten på genomfarten och arbetar med ett projekt i tre etapper.

Tillfällig rondell byggs

Man är nu inne i etapp ett där tre korsningar görs om till cirkulationsplatser och samband med de byggnationerna leds trafiken om vilket har orsakat köbildning vid trafikljusen i korsningen mellan E45 och riksväg 70. För att minska dessa köer bygger man nu under veckan en tillfällig rondell där.

– När fjälltrafiken kommer igång tror vi att det kommer bli stora problem, därför ersätter vi nu rödljuset med tillfällig rondell där, en mycket enkel variant, berättar Åsa Bergqvist, projektledare på Trafikverket och fortsätter:

– Under onsdagen börjar vi med att skylta och markera upp hur trafiken leds om under byggnationen av den tillfälliga cirkulationsplatsen.

Pågår till 20:e december

Bygget av den tillfälliga cirkulationsplatsen kommer att pågå till omkring den 20 december. Under byggtiden kommer inga vägar att stängas av, enligt Trafikverket. Bil-, cykel- och gångtrafik leds om intill korsningen.

Om cirka två år, i etapp tre av projektet, ska en ny rondell byggas mellan Noretbron och Fridhemsgatan och den ersätter då den tillfälliga rondellen som nu byggs. Etapp två innefattar bland annat nya gång- och cykelvägar.

– Nya cykelvägar vill vi bygga för att fler ska låta bilen stå, för att på så sätt få bort trafik från genomfarten, säger Åsa Bergqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.