Ny stadsdel kan minska bostadsbristen i Borlänge

Uppdaterad
Publicerad

4.000 bostäder behöver byggas för att möta behovet i Borlänge. Runt 1.100 bostäder kan rymmas i det bostadsområde som planeras på Jakobsgårdarna.

– Som det ser ut i dag behöver vi bygga mycket bostäder varje år, säger Steve Johnson, samhällsbyggnadsstrateg vid Borlänge kommun.

Han tror att det framtida området kan bli attraktivt för byggföretag att bygga.

– Med det läge som stadsdelen har – väldigt nära centrum och nära ett resursrikt område i form av högskola, Science park och Kupolen så har vi svårt att se om vi inte kan intressera ganska många andra aktörer än vad som normalt är intresserade, säger Steve Johnson.

Både bostads- och hyresrätter

Målet med stadsdelen är enligt Borlänge kommun att länka samman stadsdelen med andra, till exempel Framtidsdalen. Bostäderna ska kunna vara både hyresrätter och bostadsrätter.

Ett planförslag på området har tagits fram och är nu ute på samråd. Allmänheten erbjuds att komma och titta på hur området kan komma att se ut och ställa frågor.

Öppet hus om förslaget

Vid fyra tillfällen hålls planerarstuga i Jakobs kapell, där allmänheten har möjlighet att se förslaget och ställa frågor.

onsdag 3 maj, 15.00–18.00  

torsdag 4 maj, 10.00–12.00 och 15.00–18.00 

tisdag 16 maj, 15.00–18.00  

onsdag 17 maj, 10.00–12.00 och 15.00–18.00

Plats: Jakobs kapell, Mångatan 8

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.