Foto: Vilhelm Stokstad, TT/ Hasse Holmberg, TT

Bostadspriser i Dalarna: Billigare villor och dyrare bostadsrätter

Uppdaterad
Publicerad

I dag, måndag, presenterade Svensk mäklarstatistik de nya siffrorna för bostadsprisutvecklingen i landet. I Dalarna har priserna på bostadsrätter stigit samtidigt som villapriserna sjunkit.

Statistiken bygger på de försäljningar som mäklarna i Dalarna rapporterar in till Svensk mäklarstatistik. Statistiken visar att bostadsrättspriserna i Dalarna har stigit med 12,6 procent de senaste tre månaderna medan villapriserna minskat med 6,1 procent under samma period.

Under hela 2018, det vill säga de senaste 12 månaderna, har priserna på bostadsrätter stigit med 0,7 procent medan villapriserna har sjunkit med 1,9 procent.

Högt tryck på bostadsrätter

Enligt Ralph Blommé på Länsförsäkringars fastighetsförmedling i Dalarna råder det fortsatt högt tryck på bostadsrätterna.

– Vi hade en nedgång under 3-4 månader under sommaren 2018 så utvecklingen och oron i storstäderna spred sig även till oss i Dalarna, priserna sjönk, men vi tog igen det i slutet av året.

”Har inte hänt sedan finanskrisen”

När det gäller villapriserna är tappet anmärkningsvärt.

– Vi i branschen kände verkligen av det här, det är något som inte har hänt sedan det kraftiga prisfallet 1992/1993 i samband med finanskrisen, säger Ralph Blommé.

Kommer att stabiliseras

Sedan dess har det bara gått uppåt för villaförsäljningen tills nu alltså. Men han menar att marknaden kommer att stabiliseras under 2019.

– Valåret är extra turbulenta, inte minst när vi haft en orolig politisk situation, vi har också fått ett amorteringskrav, det är klart att det påverkar. Men nu tror jag att marknaden sätter sig och att det blir en jämn och stabil utveckling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.