Ny vändning för Top Lugnet

Uppdaterad
Publicerad

Stängningen av asylboendet i Trängslet har gjort att turerna kring asylboendet TopLugnet i Falun fick en ny vändning under måndagen.
Flera av familjerna skulle ha flyttat till Trängslet.

Under måndagen kom Migrationsverket till asylboende Top Lugnet i Falun. I lokalen var det mest vuxna, eftersom barnen går i skolan.

Fick en lapp med den nya adressen

Migrationsverket meddelade tre familjer att de ska flytta till ett asylboende i Ludvika kommun på tisdag förmiddag. Familjerna fick varsin handskriven lapp med sin nya adress och information om vilken tid flyttbussarna går.

– Det är ett dåligt beslut som drabbar oss och alla de familjer som protesterar mot detta beslut och vägrar åka. Man har sagt att oavsett om vi åker eller inte så kommer de att skriva oss i Ludvika och inte hjälpa oss i framtiden, säger Majed Osman.

”Vi vill inte dit”

I fredags fick fyra andra familjer information om att de ska flytta till Garpenberg, men de har vägrat att flytta. De har bestämt sig för att stanna kvar på Top Lugnet vad som än händer.

– Vi är fyra familjer som är hänvisade till Garpenberg, men vi vill inte dit. Även om Migrationsverket pratar med oss åker vi inte dit, säger Tanya Sherwan.

Kommer sluta betala för boendet

Eftersom Top Lugnet just nu avvecklas så kommer Migrationsverket att sluta betala boendeplatserna där. Migrationsverket säger också att de asylsökande inte har möjlighet att välja vilken plats de ska bo på och om de vill stanna på TopLugnet så är det i så fall en dialog mellan den asylsökande och med den som driver boendet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer