Ny version av ”operornas opera” intar Dalhalla

Uppdaterad
Publicerad

 Det blir en helt ny version av operan Carmen, som publiken får se, när ”operornas opera” har premiär i Dalhalla på lördag kväll.

– Det är en dröm vi haft länge att spela Carmen i Dalhalla, som är en fantastisk plats, säger Pers Anna Larsson, som gör rollen som Carmen.

Uppsättningen i Dalhalla är texttrogen men den här nya versionen utspelar sig i nutid på en fiktiv plats i Europa, där vi följer flera utsatta människor. Förutom alla utanför scenen är det 120 personer som syns: 10 solister, 50 körsångare, 22 dansare samt 45 i orkestern, som består av en förstärkt Dalasinfonietta.

Hiphop-inspirerad fridans

Den hiphop-inspirerade fridansen har en framträdande roll i Carmen i Dalhalla. Den har gjorts av Ambra Succi, känd koreograf, som tidigare arbetat med streetdance-gruppen Bounce och sångerskan Loreen.

Carmen är en paradroll för alla mezzosopraner, inklusive Pers Anna Larsson.

– Hon är en stark och självständig kvinna men som är väldigt ensam och utsatt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.