När de nya besiktningsreglerna börjar gälla får vissa fordon ett nytt datum för nästa besiktning. Foto: TT

Nya besiktningsregler i maj

Publicerad

19.500 fordon i Dalarna riskerar att få körförbud när nya regler för besiktningen införs. I glappet mellan att nya reglerna börjar gälla finns risk för att ouppmärksamma bilägare får körförbud.

20:e maj 2018 blir det ändrade rutiner för när man skall besikta bilen. Det kommer inte längre vara slutsiffran i registreringsskylten som styr när det är dags för besiktning.

Kolla din besiktningstid

Enligt Transportstyrelsen kommer drygt 19.500 fordon i Dalarnas län bli berörda och man uppmanar nu alla fordonsägare att själva kolla när fordonet ska besiktas.

─ Vi uppmanar alla fordonsägare att bortse från datumet på det senaste besiktningsprotokollet. Datumet för nästa besiktning kan vara felaktigt, eftersom det baseras på de nuvarande reglerna. Därför har vi också skapat en tjänst på vår webbplats där alla fordonsägare kan få svar direkt om när det är dags att besikta, säger Anders Gunneriusson, utredare på Transportstyrelsen

Med de nya reglerna ska personbilar och lastbilar som inte överstiger 3 500 kg i totalvikt kontrollbesiktas:

Visa
  • Första gången senast 36 månader efter den månad då den togs i trafik första gången.
  • Andra gången senast 24 månader efter den månad då den första besiktningen utfördes.
  • Därefter senast 14 månader efter den månad då dess föregående besiktning utfördes.

Källa: Transportstyrelsen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer