Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Magnus Sjönnebring om det nya djupet: ”Blir vår uppgift att mäta själva”. Foto: Henrik Kilefors/SVT

Nytt djup i Siljan kan hamna på sjökortet: ”En liten sensation”

Publicerad

När sjökortet över Siljan nu ska uppdateras hoppas Magnus Sjönnebring från Siljans båtklubb att man ska få med ändringar av djupet i sjön. Om det nya rekorddjupet, som privatpersoner uppmätt, visar sig stämma.

Det nuvarande sjökortet över Siljan är från 2005. Där noteras ett djup i Siljan på 134 meter. Nu pågår arbetet med att ta fram ett nytt sjökort, och även om det för sjöfarare kanske är viktigast att alla grund är korrekt utsatta – så kan ett nytt rekorddjup också leta sig in. Privatpersoner har nämligen mätt upp djup i sjön på omkring 150 meter,.

– I dagsläget är det här så färska uppgifter för oss så vi kommer ta ett möte nu i förbundet och titta på de koordinater vi fått. Givetvis så kommer vi troligtvis i förbundet åka ut och mäta med olika mätinstrument för att säkerställa så exakt som det går, säger Magnus Sjönnebring, ledamot i styrelsen för Siljans Båtförbund som arbetar med att revidera sjökortet.

”En liten sensation”

Dagens ekolod i privatbåtar är relativt tillförlitliga men det finns några saker som kontrolleras innan man kan ta de nya uppgifterna för säkra. Dels måste ekoloden vara korrekt kalibrerade efter hur djupt båten går och man måste ta hänsyn till hur högt vattnet står i sjön.

– Om det nu är djupare än de 134 meter vi har på sjökortet idag så är det här en liten sensation. Och kan vi fastställa det så kanske vi klättrar lite på listan över Sveriges djupaste sjöar och det vore ju lite kul, säger Magnus Sjönnebring.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med ut i båten när Elisabet och Berndt söker Siljans allra djupaste punkter. Foto: Henrik Kilefors/SVT

Sveriges djupaste sjöar

1. Hornavan – 221 meter.

2. Torneträsk – 168 meter.

3. Storuman – 148 meter.

4. Vojmsjön – 145 meter.

5. Stora Blåsjön – 144 meter.

6. Stor-Rensjön – 140 meter.

7. Virihaure – 138 meter.

8. Mellan-Fryken – 135 meter.

9. Siljan (med flera) – 134 meter

Källa: listor.se, baserat på SMHI:s statistik över sjödjup.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.