Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så tycker provskrivarna i Falun om höstens högskoleprov och de nya rutinerna för att förhindra fusk: ”Det var samma procedur som förra året”. Foto: Niki Warden Werning/SVT

Nya rutiner för att komma åt fusket – hör åsikterna om högskoleprovet i Falun

Uppdaterad
Publicerad

Högsta intresset på 6 år för att skriva högskoleprovet och nya rutiner kring fusk – så tycker några provskrivare i Falun själva om upplägget.

Helt nytt för hösten är att ordningsvakter plockas in för att visitera provtagarna, där ska man bland annat upptäcka och beslagta elektronisk utrustning. 

– Tänk om man inte kommer in på sin drömutbildning för att någon har fuskat sig in, det är det man ska förhindra, säger Roger Westlund, högskoleprovshandläggare på Högskolan Dalarna.

I slutet av november kommer Universitets- och högskolerådet (UHR) lämna besked om det förekommit fusk i samband med höstlovet.

– Provet är inte avslutat och vi vet inte vad in- och utpasseringskontrollerna eventuellt visar. Sedan hösten 2018 har vi inte haft några indikationer på fusk, säger kommunikationschefen Lina Carlsson på UHR.

Hör provskrivarna om vad de tycker kring de nya kontrollerna i videon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.