Katter som omhändertagits i Dalarna Foto: Länsstyrelsen

Så ska djur som vanvårdas få hjälp

Publicerad

Från månadsskiftet tar Länsstyrelserna över ansvaret från polisen när det gäller allt praktiskt när djur som far illa ska omhändertas.

Länsstyrelsen i Falun förbereder sig nu för sitt nya ansvar.

– Vi anlitar de som kan hjälpa till när djuren ska fångas in och transporteras. Vi behöver också platser där djuren kan bo tills vi fattar beslut om de ska säljas eller i värsta fall avlivas, säger Joakim Önnemar som är djurskyddshandläggare på Länsstyrelsen.

Länsstyrelsen tar över det praktiska ansvaret

Redan nu är det Länsstyrelsen som fattar beslut när djur ska omhändertas, men polisen kan också fatta beslut om ärendet är akut. Hittills har det varit polisen som svarat för det praktiska när djuren har omhändertagits men det ansvaret övertas nu alltså av Länsstyrelsen.

82 djur omhändertogs i fjol

Förra året fattade Länsstyrelsen i Dalarna 19 beslut om att djur skulle omhändertas. Totalt omhändertogs sju hundar, 71 katter och fyra fjäderfän.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer