Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Det här var jätteberikande”, sade Alexander Peirovan från Borlänge om mötet med Alina Vrabie från Leksand. Foto: privat/Lotta Olin, SVT

Nya tankebanor efter möte med okända

Publicerad

På ytan finns likheter. Båda är lärare, de har ursprung i andra länder än Sverige, de är villiga att samtala. Men de har väldigt olika åsikter. Åtminstone trodde de det.
Framför allt om invandring, tiggeri och kött. 

I helgen träffades Alexander Peirovan, Borlänge och Alina Vrabie, Leksand inom ramen för SVT:s projekt Sverige möts.  

Det blev ett möte där båda vidgade sina vyer i frågor de diskuterade. Efter mötet sa båda att de fått nya tankebanor efter att ha hört den andres argument.  

– När man ställer en ja- eller nej-fråga får man ett ja, eller ett nej. Men om man frågar mer börjar man inse att man faktiskt tänker ganska lika på många sätt, förklarade Alina efter samtalet.  

– Det här var jätteberikande. Grunden för våra demokratiska värderingar och yttrandefriheten är just forum. Att våga träffas och våga vara öppen och ta till sig, konstaterade Alexander. 

I klippet kan du höra Alexander och Alinas tankar innan, under och efter mötet, och se dem samtala.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer