• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Borås kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en fastighet i centrala Borås med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Sjuhärad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör gymnasieungdomar i Falun tycka till om sommarkortet: ”Jag kunde åka runt som jag ville, inga begränsningar” Foto: Anton Ånell/SVT

Beslut: Unga får sommarkort på buss och tåg i Dalarna fram till 2025

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 2020 har ungdomar mellan 7 och 19 år i Dalarna kunnat betala en klumpsumma för att resa med Dalatrafik och Tåg i Bergslagen i hela länet under sommaren. Nu har kollektivtrafiknämnden fattat beslut om att fortsätta initiativet fram till 2025.

När pandemirestriktionerna för resande släpptes under 2022 ökade försäljningen rejält jämfört med pandemiåren 2020 och 2021.

Kortet kommer i år att kosta 550 kronor och gäller för resor från den första juni till den sista augusti, dock inte med SJ:s tåg.

– Dels är det en framtidssatsning. Vi vill ju att fler ska åka kollektivt och då är det lättare att få in ungdomarna i det resemönstret snarare än att omvända andra resenärer, säger Abbe Ronsten (S), ordförande i Region Dalarnas kollektivtrafiknämnd.

Politisk samsyn

Ronsten menar även att initiativet handlar om att alla unga ska ha rätt till den sociala samvaro som resandet kan innebära.

Satsningen har brett stöd från alla partier representerade i nämnden, förutom Vänsterpartiet som reserverade sig med det egna förslaget att kortet borde vara helt kostnadsfritt.

Välkomnas av ungdomar

Sommarkortet finner även stöd bland Faluns unga som SVT har träffat.

– Det blir ju lättare att göra kul saker, som att åka till Leksands sommarland till exempel, säger 16-åriga Farah Abdulle från Falun.

Hör gymnasieungdomar i Falun tycka till om sommarkortet i videoklippet: ”Jag kunde åka runt som jag ville, inga begränsningar”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Region Dalarna

Mer i ämnet