Nyhetstecken fyller 30 år

Uppdaterad
Publicerad

Det är i Falun och tidigare även i Leksand, som Nyhetstecken har producerats under alla år. Det började med en veckosammanfattning på lördagar, men idag har man dagliga nyhetssändningar på vardagar i både TV och på webben.

– Vi är ett riksprogram och berättar om nyheter från hela Sverige och världen, säger Magnus Bergevin, som är döv och en av programledarna för Nyhetstecken.

– Vårt uppdrag är att producera nyheter på vardagar men vi har också beredskap för att kunna gå in och sända på helger om något stort inträffar.

Når 60 000

Det finns cirka 10 000 döva i Sverige, men mätningar har visat att det är uppåt 60 000 tittare som ser Nyhetstecken varje dag. Och för att hörande ska förstå läggs också en speakerröst in.

– Mitt jobb är att välja ut de nyheter vi ska ha med i programmet och sen översätter Magnus dem till teckenspråk. Sen läser jag texten så det är min röst som hörs i programmet, säger Marja Andersson som är redaktör på Nyhetstecken.

Rapport i miniatyr

Nyhetstecken är Sveriges enda tv-nyheter på teckenspråk. Programmet produceras av en redaktion på fyra personer och sänds över hela landet från studion i Falun.

Och man kan säga att det är ett Rapport i miniatyr.

– Ja, men med den skillnaden att vi har ett enklare språk. Det är faktiskt hörande tittare som hört av sig och sagt att de hellre ser på oss än på Rapport för att få en nyhetssammanfattning av dagen, säger Marja Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.