Nytt bostadsområde i Vansbro kräver kostsam sanering

Uppdaterad
Publicerad

I Vansbro vill kommunen bygga bostäder i ett gammalt nedlagt industriområde, men det finns gift ämnen i marken där. Nu har Naturvårdsverket och Länsstyrelsen varit på en första inspektion av området.

Vi följer med på inspektion, där både kommunen, länsstyrelsen och Naturvårdsverket går sida vid sida. Tillsammans går de runt hela det gamla Träkolsområdet som det kallas.

”Möjligheter för bostäder”

Byggnaderna som användes för träkolstillverkningen finns inte längre kvar industrin las ner redan på 50-talet. Det enda som finns är kvar är giftet i marken, ett hinder för att kunna använda området till något annat.

– Vi ser att det finns möjligheter för bostäder eller friluftsområde, säger kommunalrådet Stina Munters (C). Men vi behöver ett stort stöd från staten för att sanera här.

– Vi vet att det finns bland annat kreosot och arsenik i marken, så det är mycket tungmetaller, säger Maria Winge Tonning som är miljöinspektör på Länsstyrelsen Dalarna.

Lång väg innan byggstart

Den giftiga marken måste alltså grävas bort och ersättas med frisk jord samtidigt som giftet ska tas omhand, det kommer sannolikt att kosta många miljoner kronor.

Vägen dit är dock lång, först måste flera provtagningar och undersökningar göras, och en saneringsplan ska upprättas och ansvaret utredas om kommunen alls ska kunna få några pengar av statens Naturvårdsverk.

Ansökan nästa höst

Först nästa höst räknar Vanbro kommun med att ha hunnit göra allt det som behövs för att kunna komma in med en komplett ansökan till Naturvårdsverket. Länsstyrelsen kommer att kunna hjälpa till med att få alla bitar på plats i ansökan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer