Restaurangägaren Maria Sandström Åbom i Mora vet inte hur länge till verksamheten kan klara sig under coronarestriktionerna. Foto: SVT

Nytt krisläge för restaurangägare i Mora: ”Vi vet inte hur länge det kommer gå”

Uppdaterad
Publicerad

Ett sjunkande skepp – så beskrev restaurangägaren Maria Sandström Åbom sin verksamhet i mars när coronapandemin slog till med full kraft. Nu, åtta månader senare, kämpar hon fortfarande för att klara situationen. 

– Vi vet inte hur länge det kommer att gå. Vi har fått både omställningsstöd och permitteringsersättning, men vi ligger efter, säger hon.

Efter en lite lugnare sommar så är vi nu på väg in i en andra våg av covid-smitta. Hos Maria Sandström Åbom, som driver restaurang i Mora tillsammans med sin man Love, växer oron för deras verksamhet.

– Vi har ansökt om mer medel från Tillväxtverket, men svaret jag får är att de jobbar “skyndsamt”, säger hon.

Coronaviruset i Dalarna

Tillväxtverket bekräftar för SVT Dalarna att det är en viss handläggningstid. Anledningen är att det är drygt 86 000 företag just nu som ansökt om stöd och att det både handlar om kontroller och avstämningar för Tillväxtverket innan de kan ge stöd.

Behöver pengar till löner

– Vi är i stort behov av kapital om vi ska kunna betala ut löner till våra anställda , säger Maria Sandström Åbom.

När pandemin slog till ställde restaurangen om och började köra ut mat till kunder, istället för att enbart förlita sig på gäster.

– Under sommaren fick vi en liten uppgång, men långt ifrån hur det sett ut före pandemin. Nu är vi i ett läge igen där allt går åt helt fel håll.

Alkoholstopp ytterligare ett slag

I dagsläget har restaurangen runt 50 lunchgäster per dag – de skulle behöva minst 100 lunchgäster för att få verksamheten att gå ihop.

– Och nu när regeringen beslutat om att alkoholservering på restauranger ska upphöra vid 22.00 på kvällen vet jag verkligen inte hur vi ska klara det, säger Maria Sandström Åbom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet