Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör den tidigare verksamhetschefen, nu överläkaren, Asbjörn Österberg om kampen för att få nya lokaler. Foto: Region Dalarna, Anders Hansson/SVT

Nytt operationshus på Mora lasarett – tio års kamp ligger bakom

Uppdaterad
Publicerad

I tio år har personal och chef på operation på Mora lasarett kämpat för att få bättre lokaler. Under hot om vite från Arbetsmiljöverket på tre miljoner kronor har till slut Hälso- och sjukvårdsnämnden beviljat att ett helt nytt operationshus ska byggas.

Operationshuset ska stå klart år 2028 och rymma operationsverksamhet, intensivvårdsavdelning och akutmottagning bland annat. Dessutom beräknas antalet operationer öka med cirka 2000 operationer per år jämfört med idag, enligt Region Dalarna.

Förre chefen har kämpat i tio år

Region Dalarna

Den förre verksamhetschefen och nuvarande överläkaren på operation har varit en drivande kraft för att få till det nya operationshuset. Han har slitit med frågan i tio år redan.

– Det har gått trögt men jag får medge att vi fått lite draghjälp av Arbetsmiljöverket som utfärdade ett vitesföreläggand, säger överläkaren Asbjörn Österberg.

I videoklippet: Hör överläkaren kommentera kampen för ett nytt operationshus och läget nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Region Dalarna

Mer i ämnet