Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Bra att göra skarpa fälttester” – hör skidlandslagets vallachef om flourtesterna som genomförs i Falun under skidspelen. Foto: SVT/Gunilla Wikström

Nytt system ska ertappa vallafuskare – testas i Falun

Publicerad

Från nästa säsong är det förbjudet med all fluorvalla vid världscuplopp och mästerskap, eftersom det finns höga halter av giftiga ämnen i skidvallor – ämnen som inte bryts ned i naturen och är skadliga för människor, djur och växter.

I samband med världscupen i Falun testas nu ett nytt tekniskt systemet för att upptäck om någon bryter mot den nya regeln och använder flourvalla.

– Jag tycket det är bra att det testas här i Falun nu, så vi vet att det fungerar när vi kommer till första världscuptävlingen i Ruka nästa säsong, säger Petter Myhlback vallachef i det svenska längdlandslaget.

Gäller från nästa säsong

Det internationella skidförbundet (FIS) beslutade om ett totalt fluorförbud i alla sina discipliner från säsongen 2020/2021. Redan denna säsong var vallaprodukter som är framtagna med så kallad C8-teknologi förbjuden, men till kommande säsong är det skarpt läge för samtliga flourvallor.

Den glidvänliga fluorvallan har länge varit kontroversiell då den är miljöfarlig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.