Ockelbo – Ockelbo basket går i konkurs

Uppdaterad
Publicerad

Efter den senaste tidens ekonomiska kris har nu Ockelbo basket tvingats i konkurs.

Klubbens skulder är uppe i över 2 miljoner kronor. Det som satte spiken i kistan var att klubben inte klarade av att betala in skatter och sociala avgifter till Skattemyndigheten.

– Det är oerhört sorgligt det som hänt men vi hade inget val, säger ordförande Owe Hellberg.

Ockelbo basket har haft ekonomiska problem nästan lika länge som herrlaget spelat i högsta serien, basketligan. I höstas gjordes en ekonomisk konstruktion som innebar att klubben slapp amortera på lån till Ockelbo kommun samt banklån som kommunen gått i borgen för. Men detta hjälpte inte och klubben fortsatte blöda ekonomiskt. Samtidigt hamnade herrarnas elitlag i botten av tabellen.

Den nya styrelsen tillträdde i augusti förra året och kände till skulder på 1,9 miljoner. Förhoppningarna var stora att de ekonomiska problemen skulle gå att lösa, men Owe Hellberg säger att det under hösten kom in räkningar och skatteskulder som den nya styrelsen inte kände till.

– Det är inte min sak att bedöma om det skett oegentligheter, säger han.

– Men det är helt klart att de intäkter som den gamla styrelsen räknade med inte var realistiska, särskilt intäkterna som man trodde skulle komma av att Ockelbo spelade matcher i Läkerol arena.

Ockelbo kommun förlorar nu omkring en miljon kronor, dels genom ett lån på över 200 000 kr som de gett till klubben, dels så har de gått i borgen för ett lån på 750 000 kronor, pengar som kommunen nu inte kan räkna med att få igen.

Ockelbo herrlag spelar sin sista match på fredag men allt pekar på att föreningen kan återuppstå så att damerna och ungdomarna kan fortsätta spela. För ett framtida herrlag handlar det om att i bästa fall få spela i division ett Norra nästa år, alltså snäppet under basketligan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.