Lantbrukare i Dalarna kan få lära sig odla fisk i ladugården. Foto: Don Ryan/TT, Maja Suslin/TT

Odla fisk i ladugården – nu får dalabönderna lära sig akvaponik

Uppdaterad
Publicerad

I veckan håller Länsstyrelsen i en inspirationsdag där deltagarna får lära sig om hur man odlar fisk inomhus. Målet är att se en ökad livsmedelsproduktion i Dalarna.

Metoden kallas akvaponik och är en kombination av fisk- och växtodling, där fisken ger näring till växterna som i sin tur bidrar till att rena vattnet.

Och enligt Länsstyrelsen så är en gammal lada där kor och grisar tidigare bott, eller exempelvis ett växthus, en passande miljö för landbaserad fiskodling.

– Det behöver finnas utrymme för vattentankar, säger Tina Sahlander, projektledare på Länsstyrelsen.

Vill att matproduktionen i Dalarna ska öka

I våras lanserades Dalarnas nya livsmedelsstrategi och där slog Länsstyrelsen fast att länet behöver öka sin livsmedelsbroduktion.

”... det finns goda förutsättningar att göra det med hjälp av nya tekniker, så som akvaponik. Förhoppningen med dagen är att fler ska få upp ögonen för fiskodling inomhus och de möjligheter som finns”, säger projektledaren Tina Sahlander i ett pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer