I odlingsrummet hittade polisen bland annat 364 cannabisplantor som höll på att drivas upp. Bilden är från ett annat tillfälle. Foto: HANNIBAL HANSCHKE

Odlade cannabis i industrilokal – döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

364 cannabisplantor i ett specialbyggt odlingsrum. Det hittade polisen i en industrilokal i Hedemora. Nu döms tre unga män för grovt narkotikabrott.

Det var i oktober 2023 som polisen hittade en stor cannabisodling där ett speciellt rum byggts i en industrilokal, med bland annat belysning och ventialtion. Odlingen innehöll 364 plantor under tillväxt och nio plantor som kasserats.

Tingsrätten menar att det rört sig om verksamhet som haft målet att framställa större mängder narkotika. Det är osäkert hur mycket narkotika som odlingen skulle genererat, men tingsrätten uppskattar värdet på gatunivå till minst en miljon kronor.

– Det har varit fråga om en i det närmaste professionellt anordnad odling som krävt planering och goda kunskaper i hur cannabis odlas, säger rättens ordförande rådmannen Åsa Nord.

De tre männen är i 20-30-årsåldern och döms nu för grovt narkotikabrott till fängelse mellan två och tre år.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s reporter Anders Hansson berättar – I den här lokalen fanns den knarkfabrik som producerade stora mängder cannabis. Foto: Jessie Wardarski/AP Photo, Anders Hansson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.