Här, på en enslig gård utanför Ludvika, odlades stora mängder cannabis. Foto: Google Maps

Odlade cannabis på gård i Fredriksberg

Uppdaterad
Publicerad

Idag inleds rättegång mot sju män som på olika vis ska ha varit delaktiga i att försöka odla fram stora mängder cannabis på en gård i Fredriksberg utanför Ludvika. Fem av männen åtalas för försök till synnerligen grovt narkotikabrott. De övriga två åtalas för medhjälp.

Gården som ligger ensligt köptes sommaren 2017 och enligt åklagare var syftet att odla stora mängder cannabis avsett för narkotikahandel.

Renoverade för att kunna odla

Fem av männen åtalas för försök till synnerligen grovt narkotikabrott, då de på olika sätt anses ha varit drivande i framställningen av narkotika på olika vis. Det handlar bland annat om köp av fastigheten, olika renoveringar i syfte att främja odlingen och matleveranser till de som arbetat med narkotikan på gården.

Nekar till brott

Av de två som åtalas för medhjälp till brottet ska den ene mot utlovad ersättning ha skrivit sig som ägare till fastigheten. Medan den andre mot installerat el och hjälpt till med uppbyggnad av odlingsutrustningen.

Åklagaren yrkar också på att gården förverkas och att närmare 200.000 kronor ska tas från den man som stått som ägare, då det motsvarar värdet på fastigheten.

Samtliga inblandade förnekar brott.

Cannabis blir allt vanligare

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dalarna – Droger i Dalarna

Mer i ämnet